Monastrell is de spaanse benaming voor de mourvedre druif, een vlezige en volle rode wijn. De geur van Monastrell is een explosie van donker fruit, bloemen zoals violet en kruidachtige aroma's van zwarte peper, tijm en rood vlees. In regio's zoals Bandol, Frankrijk en Jumilla, Spanje, kan Monastrell-wijn een zeer gamey-smaak hebben. Sommigen geloven dat de zalvende aroma's in veel Monastrell-wijnen deels te wijten zijn aan een wijnfout die reducite wordt genoemd. Hierdoor profiteert Monastrell van decanteren en geniet het het best bij ongeveer 67-71 ° F.
Volle rode wijnen zoals Monastrell smeken om rijk voedsel om de hoge tannine te absorberen. Zoek naar vlees met veel umami zoals korte ribben van rundvlees, varkensschouder, barbecue, lam, konijn, varkensworst en kalfsvlees. De kruiden die het bloemige karakter in Monastrell aanvullen, zijn regionale kruiden uit de Provence, Frankrijk zoals lavendar, rozemarijn en tijm.
Monastrell kenmerken:
FRUIT: Bosbes, Bramen, Pruim,
ANDERE: Zwarte peper, Viooltje, Roos, Rook, Grind, Vlees
EIK: Ja. Meestal middellange tot lange eiken veroudering.
TANNINE: Hoog
ZUUR: Gemiddeld (+)
Een goede begeleider van wildschotels en kruidige gerechten moet krachtig zijn. Met volle, rijpe tannines, zodat ook smaakintense sauzen goed combineren. De geurintensiteit is ook belangrijk, want die bepaalt in sterke mate de lengte en kwaliteit van de afdronk.
Spaanse rode wijn met een kruidig en fruitig aroma en een toets van eikenhout. Goed te combineren met wat rijkere stoofschotels of gebraden rundvlees.