Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Sluit melding" het kruisje hiernaast te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees hier meer
Uw winkelwagen is nog leeg
Assortiment
Klik op één van de onderstaande artikelen geschreven door œnologue Gerard Horstink en verdeeld in onderstaande categorieën:
Meer weten over de betekenis van de belangrijkste begrippen in de wijnwereld? Alle veel voorkomende termen vindt u hier op alfabetische volgorde...
Mediterrane wijnstreken zoals de Languedoc-Roussillon ondervinden de effecten van global warming. Was de gemiddelde zomertemperatuur (april tot en met september) rondom Montpellier over de periode 1961-1990 nog 18,9°C, over 1979-2009 is dat met een...
Het is een onweerlegbare waarheid: van slechte druiven kun je geen goede wijn maken. Dus de eerste eis van de moderne wijnmaker is over geschikte, rijpe en gezonde druiven te beschikken...
Steeds meer wijnmakers stappen over op biologische druiventeelt. Waarom nemen wijnmakers deze stap? Is bio beter dan niet-bio? Deze vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden en er zijn vele nuanceringen. Lees hier de motieven en argumenten van...
De Bordeaux wijnstreek, le Bordelais, is geheel gelegen in het departement Gironde, dat op zijn beurt weer gelegen is in Aquitanië (l’Aquitaine), een van de 22 administratieve regio’s van Frankrijk...
Hoe kan het toch dat wijnen zo verschillend zijn, zelfs als ze afkomstig zijn van wijngaarden die op enkele tientallen meters van elkaar liggen? Er is geen simpele verklaring, maar de kwaliteit van de druif en de invloed van de wijnmaker spelen wel...
Wat is de beste methode om druiven te oogsten, met de hand of met de machine? Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven.
Pre-phylloxera verwijst naar wijnstokken die geplant zijn voordat de druifluis, phylloxera, eind 19e eeuw grote schade in Europa aan wijnstokken toebracht met als gevolg productieverlies en sterfte. De luis tast het wortelsysteem van de wijnstok aan.
De meeste droge witte wijn is bedoeld om op relatief korte termijn gedronken te worden. Het frisse en fruitige arom van jonge wijn is doorgaans niet lang houdbaar..
De transformatie van druiven en most (geperst druivensap) in wijn, ofwel vinificatie, is voor zowel witte als rode wijn een complex proces waarbij het vakmanschap van de wijnmaker een cruciale rol speelt...
De meest exclusieve droge witte wijnen ter wereld komen uit de Bourgogne en worden op een bijzondere manier gevinifieerd. Het geperste witte druivensap gaat...
Rosé maken is één van de lastigste vinificatietechnieken omdat de kleur onttrokken wordt aan de druivenschil door een subtiele wijze van inweking. Tegelijkertijd lossen ook fijne schilaroma’s op in het sap zodat een evenwichtige onttrekking van kleur...
Rosé is als wijntype moeilijk te definiëren. Het 'Institut Français de la Vigne et du Vin' (IFV) stelt voor als definitie:...
Hout speelt een belangrijke rol bij de wijnbereiding. Gedurende twintig eeuwen zijn houten vaten in gebruik om wijn in op te slaan en te vervoeren...
Het eikenhouten vat dient al eeuwenlang de wijn, in eerste instantie als transportmiddel, maar vervolgens ook als opslag. Al snel bleek dat wijn opgeslagen in houten vaten...
Gewoonlijk wordt het eikenhouten vat alleen met rode wijn in verband gebracht. Witte wijnen vergisten vrijwel altijd op roestvrijstalen of betonnen tanks...
Waarom is de ene rode wijn diep van kleur en de ander juist heel licht? En waarom smaakt de ene rode wijn stevig en zelfs een beetje drogend, terwijl een andere veel soepeler...
Port is afkomstig van het bergachtige gebied rondom de Douro rivier in Noord-Portugal. De bodem is overwegend leisteenhoudend. Er zijn vele variëteiten druivenrassen aangeplant..
Dit zogenaamde appassimento-proces zorgt voor een gewichtsverlies van zo'n 30%. Het suikergehalte wordt hoger, terwijl het zuurgehalte minder toeneemt. Dit komt vooral door Botrytis cinerea...
Wanneer mag je een wijn een natuurwijn noemen? Daar zijn geen wettelijke criteria voor en daarom vroeg het Engelse wijntijdschrift Decanter diverse wijndeskundigen naar de eisen waaraan een natuurwijn (vin nature, natural wine) volgens hen moet voldoen.
In de 20e eeuw hebben wijnmakers/onderzoekers een methode ontdekt om veel fruit aan de druiven te onttrekken én een soepele rode wijn te maken die snel op dronk is zonder de stevige tannine. Deze techniek heet koolzuurgasweking (macération carbonique).
Als je strikt vegetarisch of veganistisch wilt leven, moet je ook letten op welke wijn je wel en niet kunt drinken. Wijn mag dan een plantaardig product zijn, in het productieproces wordt soms gebruik gemaakt van dierlijke bestanddelen.
De traditionele afsluiting van een wijnfles, de natuurkurk, heeft het afgelopen decennium flink concurrentie gekregen: schroefdoppen, kunststofmateriaal in kurkvorm en zelfs glazen stoppen...
Bij zomerse temperaturen vragen veel wijnliefhebbers zich af of je rode wijnen zomaar kunt koelen...
Onderzoekers van de stichting Edmund Mach in San Michele all’Adige hebben 400 flessen sangiovese gedurende twee jaar opgeslagen...
Het zal wellicht de meeste wijnliefhebbers niet gauw overkomen, maar toch: de mooie fles gaat niet in een avond leeg, Wat te doen? ...
Ter bescherming van de gezondheid van consumenten heeft het Europees Parlement en De Raad bepaald dat door middel van etikettering...
Wat is tannine? Simpelweg de verzamelnaam voor een hele reeks stoffen die een belangrijke bijdrage aan het uiterlijk en de smaak van rode wijn geven...
De kleur van een jonge rode wijn wordt voornamelijk bepaald door de kleurstoffen uit de schil van de blauwe druif. Deze groep kleurstoffen, anthocyanen genoemd, behoren tot dezelfde familie van polyfenolen waar ook tannine toe behoort...
De geur van wijn - het aroma of bouquet - is een van zijn aantrekkelijkste eigenschappen. Het bijzondere is dat wijn naar zóveel meer kan ruiken dan naar verse druiven alleen...
'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op...
Bijna alle of eigenlijk alle wijn bevat sulfiet. Sulfiet staat voor de stof zwaveldioxide en dat is een conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een wijn niet voortijdig veroudert (oxideert) en dat micro-organismen...
Allereerst, wat is oxidatie? Als een stof met lucht in aanraking komt kan die stof oxideren. In lucht zit immers zuurstof en dat is een krachtige oxidant, zo dat heet...
Lucht veroorzaakt oxidatie en dan bederft de wijn. Maar als een wijn echt helemaal luchtdicht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een schroefdop, dan kan zich een zogenaamd reductief aroma vormen...
De geur van vers gesneden champignons, de gewone witte, is simpelweg een schimmelgeur. Een nat en vochtig herfstbos ruikt ook zo, gewoon door de schimmels die zich daar ontwikkelen. Maar ook druiven kunnen beschimmelen...
Gelukkig komt het maar zelden meer voor, maar een wijn kan omslaan in azijn. Uiteindelijk is dat ook de natuurlijke bestemming van wijn als de wijnmaker geen conserverende maatregelen treft en de wijn in een open kuip aan zijn lot overlaat...
Champagne, Crémant, Cava, het zijn allemaal wijnen die koolzuur bevatten en uitgeschonken in het glas een permanente stroom koolzuurgas belletjes laten zien. In ‘stille’ wijnen, dus zonder koolzuurgas, is dit niet de bedoeling...
Het lijkt gevaarlijk en verontrustend, maar zo is het niet. Het is juist het tegenovergestelde, het is een teken van een wijn die zo natuurlijk mogelijk gemaakt is, zonder ingrijpende filtratie- en koelingstechnieken...
Het blijft een dingetje: schrijf je de naam van een wijn nou met een hoofdletter of niet? Wij hebben het de afgelopen jaren keurig volgens de geldende taalregels gedaan: de naam van de wijnsoort met een kleine letter.
Voordelen eigen account
Direct registreren