Alles over Port

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 13:11

Port: Geschiedenis, Productie en Culinaire Combinaties

Geschiedenis van Port

Port, ook wel bekend als portwijn, heeft zijn oorsprong in de Douro-vallei in het noorden van Portugal. Deze versterkte wijn werd voor het eerst populair in de 17e eeuw tijdens de handelsconflicten tussen Engeland en Frankrijk. Engelse kooplieden, op zoek naar alternatieven voor Franse wijn, ontdekten de rijke wijnen van Portugal. Om de wijn tijdens de lange zeereis naar Engeland goed te houden, voegden ze brandewijn toe, wat leidde tot de creatie van wat we nu kennen als port.

Productieproces van Port

Het productieproces van port kent verschillende stappen die gezamenlijk zorgen voor de unieke smaak en structuur van de wijn.

1. Druivenselectie en Plukken: De druiven voor port worden voornamelijk verbouwd in de steile terrassen van de Douro-vallei. Traditionele druivensoorten zoals Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca spelen een sleutelrol in de kwaliteit van de wijn.

2. Fermentatie: De druiven worden geplet en ondergaan een korte fermentatieperiode. Dit proces wordt vaak versneld door de druiven met de voeten te treden, een oude methode die nog steeds in sommige quintas (wijnhuizen) wordt gebruikt. De fermentatie wordt meestal na enkele dagen gestopt door het toevoegen van aguardente (druivenbrandewijn).

3. Versterking: De toevoeging van aguardente stopt de fermentatie, waardoor een zoetere wijn met een hoger alcoholgehalte (meestal rond de 20%) ontstaat. Dit versterkingsproces is cruciaal voor de smaak en houdbaarheid van port.

4. Rijping: Afhankelijk van het type port, rijpt de wijn op verschillende manieren:
- Ruby Port: Rijpt kort in grote vaten van eikenhout of roestvrij staal, wat resulteert in een fruitige, robijnrode wijn.
- Tawny Port: Rijpt langer in kleinere eikenhouten vaten, wat zorgt voor een oxidatieproces dat de wijn een amberkleurige tint en complexere smaak geeft.
- Vintage Port: Gemaakt van druiven van een enkel oogstjaar en rijpt kort in vaten voordat hij op fles verder rijpt. Deze port kan tientallen jaren verder rijpen op de fles.

Spijscombinaties met Port

Port is een veelzijdige wijn die uitstekend combineert met verschillende gerechten. Hier zijn enkele voorbeelden van spijscombinaties:

1. Ruby Port:
- Chocoladedesserts: De fruitige en rijke smaak van ruby port past perfect bij de diepe, volle smaken van chocolade.
- Blauwe kazen: De zoetheid van de port contrasteert mooi met de pittige, zoute smaak van blauwe kazen zoals Stilton.

2. Tawny Port:
- Notentaart: De complexe, nootachtige tonen van tawny port vullen de smaken van notentaart of pecantaart prachtig aan.
- Geroosterde noten en gedroogd fruit: Deze lichte snacks versterken de rijke, rijpe smaken van de tawny port.

3. Vintage Port:
- Geroosterd vlees: De krachtige en geconcentreerde smaak van vintage port past uitstekend bij stevige vleesgerechten zoals geroosterd lam of rundvlees.
- Harde kazen: Rijpe harde kazen zoals cheddar of Parmezaanse kaas vormen een geweldige combinatie met de diepe, complexe smaken van vintage port.

Port bewaren:

Ruby Port

 • Ongeopend: Ruby port kan 4 tot 6 jaar worden bewaard.
 • Geopend: Eenmaal geopend, kan ruby port nog ongeveer 1 tot 2 weken goed blijven, mits goed afgesloten en bewaard op een koele, donkere plaats.

Tawny Port

 • Ongeopend: Tawny port, vooral de oudere varianten (10, 20, 30, 40 jaar), kan decennia worden bewaard. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de tawny, hoe langer hij kan worden bewaard.
 • Geopend: Eenmaal geopend, blijft tawny port nog 1 tot 2 maanden goed, dankzij de reeds aanwezige oxidatie die de wijn stabieler maakt dan ruby port.

Vintage Port

 • Ongeopend: Vintage port heeft het grootste bewaarpotentieel van alle portsoorten. Het kan gemakkelijk 20 tot 50 jaar of zelfs langer bewaard worden. Dit type port rijpt verder op de fles en ontwikkelt complexere smaken naarmate hij ouder wordt.
 • Geopend: Na opening moet vintage port binnen 1 tot 2 dagen geconsumeerd worden, omdat hij snel achteruitgaat door blootstelling aan zuurstof.

Late Bottled Vintage (LBV) Port

 • Ongeopend: LBV port kan 4 tot 6 jaar worden bewaard, afhankelijk van de producent en de specifieke wijn.
 • Geopend: Eenmaal geopend, blijft LBV port nog 1 tot 2 weken goed.

White Port

 • Ongeopend: White port kan tot 10 jaar worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit.
 • Geopend: Na opening kan white port 1 tot 2 weken goed blijven.

Bewaartips

 1. Opslag: Bewaar port liggend op een koele, donkere plaats met een constante temperatuur, bij voorkeur tussen 10-15°C.
 2. Licht en Trilling: Vermijd direct zonlicht en sterke trillingen, omdat deze de wijn kunnen beschadigen.
 3. Na Opening: Sluit de fles goed af met de originele kurk of een wijnstopper. Bewaar de geopende fles rechtop in de koelkast om de versheid zo lang mogelijk te behouden.

Door port op de juiste manier te bewaren, kunt u optimaal genieten van de complexe en rijke smaken van deze bijzondere wijn, ongeacht het type port dat u kiest.

Conclusie

Port is een wijn met een rijke geschiedenis en een complex productieproces dat bijdraagt aan zijn unieke karakter. Of het nu gaat om een fruitige ruby, een complexe tawny of een krachtige vintage port, er is altijd een port die perfect bij uw maaltijd past. Door te experimenteren met verschillende spijscombinaties kunt u de veelzijdigheid en de rijke smaken van deze bijzondere wijn optimaal ontdekken en waarderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.