Blog


Stadswijnkelder Berns op de BBB

Op de hierboven vermelde data vind weer de jaarlijkse Horeca beurs van Maastricht plaats. Wij gaan hier onze nieuwste wijnen presenteren aan Horeca ondernemers.  Ben je in de buurt of al van plan om te komen, bezoek ons dan op standsnr.: D510

Lees meer »

Stadswijnkelder Berns tijdens wijnfestijn Maastricht

Tijdens het wijnfestijn in Maastricht afgelopen weekend hebben wij weer prachtige wijnen mogen presenteren in ons import samenwerkingsverband Triumvinum. De absolute topper van beide dagen was de blanc de noir van wijnhuis Gehrig. Een witte wijn van de rode Merlot druif. Vol van smaak en iedereen was er enthousiast over.

Lees meer »

Lowlands en de distillery's

Lowlands in Schotland is een prachtige en historische regio van het land. Het gebied strekt zich uit over het zuiden en oosten van Schotland en omvat enkele van de meest adembenemende landschappen en historische bezienswaardigheden van het land.

Lees meer »

Import les Vignerons de Grimaud

In onze samenwerking Triumvinum zijn wij begonnen met het importeren van dit wijnhuis uit de provence in de golf van Saint Tropez. We hebben de exclusieve rechten verworven voor Nederland waardoor deze wijn uitsluitend verkrijgbaar is bij de leden van Triumvinum, waarmee we natuurlijk super blij zijn.

Lees meer »

Alles over Biologische wijn

Als een product biologisch is kan het niet meer stuk. Dat is wel het idee dat de consument bekruipt als hij alle promotie en reclame omtrent biologische producten om zich heen hoort en ziet. Wijn kan sinds 2012 ook biologisch zijn. Maar daar is een heel traject aan vooraf gegaan. Voor een goed begrip van wat een biologische wijn is en of deze wijn verschilt van niet-biologische wijnen is een stuk historie en een toelichting op de diverse vormen van biologische landbouw onontbeerlijk.

Lees meer »

Wijn en vis

Heel grof gezegd heb je twee soorten vissen: de magere en de vette. Magere vissen als kabeljauw, schelvis, dorade en tong zijn licht en fris en daarbij passen lichte wijnen met frisse zuren. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé en een frisfruitige, soepele rode wijn kunnen ook. Vettere soorten als zalm, makreel en paling vragen om een rondere wijn met mildere zuren. Van een mager visje kun je met een romige saus of risotto een smeuïger gerecht maken, waardoor er een rondere wijn bij past.

Lees meer »

Islay en de distillery's

Islay is een klein eiland gelegen aan de westkust van Schotland. Het eiland staat voornamelijk bekend om zijn productie van Schotse whisky's, met maar liefst acht actieve distilleerderijen op het eiland.

Lees meer »

Gekoelde rode wijn?

Bij zomerse temperaturen vragen veel wijnliefhebbers zich af of je rode wijnen zomaar kunt koelen. Dat is zeker mogelijk maar je moet een paar zaken in de gaten houden.

Lees meer »

De Highlands en de Distillery's

De Highands regio in Schotland is een van de mooiste gebieden in het Verenigd Koninkrijk. Het is een gebied van ongerepte natuurlijke schoonheid, met een adembenemend uitzicht op de bergen, meren, bossen en oneindige uitgestrekte velden. Het is een ideaal gebied voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, vissen en vogels kijken. De lucht is schoon en fris, met een aangename geur van wilde kruiden en bloemen.

Lees meer »

Speyside en de Distillery's

De Speyside whisky-regio is een van de meest populaire whisky-regio’s in Schotland. Het strekt zich uit over ongeveer 8.000 vierkante kilometer van het oosten van de Hooglanden naar de kust van de Noordzee en omvat ongeveer 50 distilleerderijen. De regio heeft een rijke geschiedenis van whisky-distillatie die meer dan twee eeuwen teruggaat.

Lees meer »

Bourgogne wijngebied

De geschiedenis van Bourgogne begint bij het einde van de 5e eeuw, toen de Romeinen de streek verlieten. De streek was toen bekend als de Bourgogne (of Burgundia). Er ontstonden koninkrijken in de regio, waaronder het Koningrijk Bourgogne tussen 879 en 1032. Het gebied werd vervolgens verdeeld tussen de rijken van Oostenrijk en Frankrijk. In de 15e eeuw werd het gebied een onderdeel van Frankrijk, waarna de Bourgogne deel ging uitmaken van de Franse kroon.

Lees meer »

Schroefdop, kunststof of kurk?

De traditionele afsluiting van een wijnfles, de natuurkurk, heeft het afgelopen decennium flink concurrentie gekregen: schroefdoppen, kunststofmateriaal in kurkvorm en zelfs glazen stoppen. De beleving van de consument, zowel thuis als in een restaurant, speelt een belangrijke rol.

Lees meer »

Recioto, Amarone en Ripasso

Al in de klassieke Oudheid wordt melding gemaakt van de wijnen uit de streek van Valpolicella. Schrijvers als Vergilius, Suetonius en Martialis spreken over ‘retico’ als een zoete, alcoholische wijn die prima aansloot bij de Romeinse voorkeur voor zoete en dikke smaken. In een document van Cassiodorus (480-583 AD) komt bovendien de term ‘acinatico’ voor wat verwijst naar de ‘retico’ wijn van de Romeinen en de hedendaagse recioto.

Lees meer »

What is de beste kernrelease whisky?

We hebben wel veel opties. Goede oude betrouwbare opties. De releases van het kernassortiment die er dag in dag uit zijn, de vertrouwde vrienden die we altijd kunnen vinden in onze favoriete trefpunten. Klinkt als de perfecte balans, niet? Het beperkte en zeldzame naast het altijd betrouwbare. Nou, er is misschien een klein probleem. In de roep om beperkte releases en steeds veranderende batches, lijkt de kunst om iets voor het kernassortiment te maken achtergebleven, en het zet je aan het denken. Wat was de laatste geweldige whisky met kernrelease?

Lees meer »

Bâtonnage

De meest exclusieve droge witte wijnen ter wereld komen uit de Bourgogne en worden op een bijzondere manier gevinifieerd. Het geperste witte druivensap gaat in een eikenhouten vat, waar de alcoholische gisting plaatsvindt. Bij dit proces wordt een grote hoeveelheid gistcellen geproduceerd die na gedane arbeid afsterven en naar de bodem van het vat zinken.

Lees meer »

Macération

Waarom is de ene rode wijn diep van kleur en de ander juist heel licht? En waarom smaakt de ene rode wijn stevig en zelfs een beetje drogend, terwijl een andere veel soepeler en zachter is? Dat heeft alles te maken met de macération, ofwel de tijdsduur dat schillen en pitten van blauwe druiven meegisten en inweken tijdens en na de alcoholische gisting.

Lees meer »

De historie van Old Perth blended whisky

De Schotse stad Perth was ooit de blending hoofdstad van de wereld. Toen whisky-bottelaars de afgelopen eeuw wegtrokken op zoek naar minder landelijke omgevingen, werd de stad Perth langzaamaan de vergeten whiskystad.

Lees meer »