Weingut Gehrig


Midden in het hart van de Pfalz vind je Weingut Gehrig. In de omgeving een en al wijngaarden. Het wijnhuis dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw en 100 jaar later vestigde zich hier de familie Gehrig.
Sindsdien maakt men hier voortreffelijke wijnen volgense de nieuwste technologieën zonder de tradities van de meesters uit het oog te verliezen. De oogst geschied voornamelijk met paard en wagen vanwege de stijle hellingen.

Zelfs de Romeinen verbouwden wijn in de Pfalz. Vandaag de dag, na 2000 jaar wijncultuur, behoort de Pfaltz tot de mooiste landschappen van Duitsland en de wijnen behoren nu tot de beste ter wereld.

Het gevarieerde samenspel van klimaat en bodem rijk aan mineralen kenmerkt de lokale wijnen. 2.000 zonuren per jaar zijn niet ongewoon en ideale omstandigheden voor de beste wijnen van Weingut Gehrig.

Gehrig over rode wijn bereiding:

Bij de witte wijn is het heel eenvoudig: oogsten, persen, fermenteren - en druivensap wordt wijn.

Rode wijn maken is wat ingewikkelder. Omdat het rood in rode wijn bijna altijd in de schil van de druiven zit. En het komt er pas uit als
het is opgelost met alcohol. In de praktijk betekent dit dat je niet zomaar rode druiven kunt persen en dan het sap kunt fermenteren (dan zou je er alleen maar een gouden witte wijn van maken), je moet ze ontstelen, malen en de grove brij, de puree, volledig laten fermenteren .

In de regel blijft het beslag in open bakken, waarbij de "dop", d.w.z. de vaste delen die erop drijven, er steeds weer in gemengd worden. Dit kan dagen duren (2-3 voor alledaagse wijnen), maar ook weken. Voordeel: De wijnen worden steeds intenser van kleur en aroma.
Deze manier van vinificatie is wellicht het eenvoudigste en oudste proces. In principe werkten de Romeinen al zo.