Bourgogne wijngebied

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 15:18

De geschiedenis van Bourgogne begint bij het einde van de 5e eeuw, toen de Romeinen de streek verlieten. De streek was toen bekend als de Bourgogne (of Burgundia). Er ontstonden koninkrijken in de regio, waaronder het Koningrijk Bourgogne tussen 879 en 1032. Het gebied werd vervolgens verdeeld tussen de rijken van Oostenrijk en Frankrijk. In de 15e eeuw werd het gebied een onderdeel van Frankrijk, waarna de Bourgogne deel ging uitmaken van de Franse kroon.

In de 17e eeuw kende de Bourgogne een gouden tijdperk met toenemende economische voorspoed. Er werd veel geïnvesteerd in landbouw, wijnbouw en de lokale economie. Er ontstonden verschillende steden in de streek, waaronder Dijon, en Bourgogne werd steeds populairder bij toeristen.

Bourgogne was in de late 19e en 20e eeuw ook een belangrijk centrum voor aardewerkproductie. Er werden verschillende fabrieken gebouwd in de stad, wat de economie verder versterkte. In deze tijd kwamen ook veel kunstenaars naar Bourgogne, waardoor de stad een culturele hotspot werd, wat het bezoeken van Bourgogne aantrekkelijk maakte voor toeristen.

Tegenwoordig is Bourgogne nog steeds een populaire bestemming voor toeristen. De streek is bekend om zijn prachtige natuur, architectuur, geschiedenis, en vooral ook om zijn wijnen.

Burgundy, of de Bourgogne, is een befaamde Franse wijnstreek geworden. De streek is al meer dan tweeduizend jaar een van de meest vooraanstaande wijnproducenten van de wereld. De kenmerkende kalkige leemgronden en koele klimaatomstandigheden resulteren in een unieke terroir dat uitstekende wijnen oplevert.

De wijnen van Bourgogne zijn erg gewild en zijn een geliefde keuze voor zowel wijnkenner als wijnliefhebbers. De witte wijnen uit de streek zijn gemaakt van de druivensoorten Chardonnay en Aligoté. De rode wijnen worden gemaakt van de Pinot Noir-druif, die de basis is voor de meeste Bourgogne-wijnen.

De beste wijnen komen uit de Grand Cru-gebieden, waarvan er drie zijn. Deze wijnen zijn meer dan alleen een smaakervaring; ze zijn een verdediging van de Bourgogne-traditie en de moeite waard om te proeven. Deze gebieden zijn Chablis, Côte de Nuits en Côte de Beaune.

Er zijn veel wijnhuizen in Bourgogne die hun eigen unique stijl en smaak hebben. De meest vooraanstaande châteaux zijn Domaine de la Romanée-Conti, Joseph Drouhin, Louis Jadot, Maison Louis Latour en Domaine Leflaive.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.