Islay en de distillery's

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 14:08

Islay is een klein eiland gelegen aan de westkust van Schotland. Het eiland staat voornamelijk bekend om zijn productie van Schotse whisky's, met maar liefst acht actieve distilleerderijen op het eiland.

Naast whisky heeft Islay ook veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Het eiland is de thuisbasis van talloze vogelsoorten, waaronder de zeearend en de papegaaiduiker. Bezoekers kunnen genieten van prachtige wandelroutes langs de kustlijn en door de heuvels van Islay, waarbij ze kunnen genieten van adembenemende uitzichten op de omliggende eilanden en de zee.

Islay heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur, die teruggaat tot de prehistorie. Er zijn verschillende historische bezienswaardigheden te vinden op het eiland, waaronder de ruïnes van oude kastelen en de overblijfselen van prehistorische nederzettingen.

Tot slot biedt Islay ook een verscheidenheid aan activiteiten en evenementen gedurende het hele jaar. Bezoekers kunnen deelnemen aan whiskyproeverijen, lokale festivals bijwonen en genieten van traditionele Schotse muziek.

Kortom, Islay is een unieke en fascinerende bestemming voor liefhebbers van whisky, natuur, geschiedenis en cultuur. Het eiland biedt een onvergetelijke ervaring voor iedereen die het bezoekt.

Dit zijn de Distillery's:

- Ardbeg
- Bowmore
- Bruichladdich
- Bunnahabhain
- Caol Ila
- Kilchoman
- Lagavulin
- Laphroaig
Port Ellen (gesloten)

Een aantal lichten we uit:

Ardbeg:

Ardbeg-stokerij is gelegen op het Schotse eiland Islay en staat bekend om zijn unieke whisky's. De stokerij werd opgericht in 1815 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis opgebouwd. Ondanks enkele sluitingen en overnames in de afgelopen eeuwen, blijft Ardbeg trouw aan zijn traditionele productiemethoden en de kenmerkende smaak die zijn whisky's zo geliefd maakt bij whiskyliefhebbers over de hele wereld.

Ardbeg's whisky wordt gekenmerkt door de sterke rokerige smaak, die ontstaat door het gebruik van turf tijdens het productieproces. Naast de standaard single malt whisky biedt Ardbeg ook enkele limited edition whisky's aan, waarvan sommige alleen beschikbaar zijn voor leden van de Ardbeg Committee.

De stokerij is opengesteld voor bezoekers en biedt rondleidingen aan waarbij men het productieproces kan zien en de verschillende whisky's kan proeven. Ardbeg is een unieke whisky-stokerij met een rijke geschiedenis en een uitstekende reputatie.

Bowmore:

Bowmore distillery is een Schotse distilleerderij gelegen op het eiland Islay. De distilleerderij werd opgericht in 1779 en is daarmee een van de oudste distilleerderijen van Schotland. De Bowmore-distilleerderij produceert single malt whisky die bekend staat om zijn rokerige en turfachtige smaak.

Het water dat gebruikt wordt in het distillatieproces komt van de rivier de Laggan, die door turfgronden stroomt en daardoor bijdraagt aan de kenmerkende smaak van de Bowmore whisky. Het gerst voor de whisky wordt lokaal geteeld en de distilleerderij heeft zijn eigen moutvloeren om de gerst te laten ontkiemen.

Bowmore produceert diverse whisky's, waaronder de 12 jaar oude en de 18 jaar oude varianten. De distilleerderij organiseert rondleidingen en proeverijen voor bezoekers.

De Bowmore-distilleerderij is een belangrijk onderdeel van de Schotse whisky-industrie en staat bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige whisky's met een onderscheidende smaak.

Port Ellen:

Port Ellen is een legendarische Schotse distilleerderij die in 1825 werd opgericht op het eiland Islay. De distilleerderij staat bekend om zijn karakteristieke single malt-whisky's, die bekend staan om hun rokerige en turfachtige smaak. Na een lange geschiedenis van succesvolle productie, werd de distilleerderij in 1983 helaas gesloten vanwege de dalende vraag naar whisky. Desondanks zijn de whisky's van Port Ellen nog steeds zeer gewild onder whiskyliefhebbers over de hele wereld vanwege hun unieke smaakprofiel en beperkte beschikbaarheid. Recente plannen om de distilleerderij te heropenen, zijn momenteel in ontwikkeling en worden met veel belangstelling gevolgd door whiskyfans. Port Ellen blijft een belangrijke naam in de wereld van de Schotse whisky en zal naar verwachting nog vele jaren een geliefde keuze blijven voor whiskyliefhebbers over de hele wereld.

Hier kun je mooie Islay whisky's kopen.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.