Wijn en vis

Gepubliceerd op 18 april 2023 om 13:45

Vet versus mager

Heel grof gezegd heb je twee soorten vissen: de magere en de vette. Magere vissen als kabeljauw, schelvis, dorade en tong zijn licht en fris en daarbij passen lichte wijnen met frisse zuren. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé en een frisfruitige, soepele rode wijn kunnen ook. Vettere soorten als zalm, makreel en paling vragen om een rondere wijn met mildere zuren. Van een mager visje kun je met een romige saus of risotto een smeuïger gerecht maken, waardoor er een rondere wijn bij past.

Pas op met tanninerijke rode wijnen. Viseiwit versterkt het stroeve mondgevoel dat tannine kan geven. Door de vis in bladerdeeg, met uitgebakken spekjes of croûtons te serveren, komt een stevige rode wijn beter tot zijn recht omdat de tannine door de toevoegingen zachter wordt.

Beet of niet?

Vis kan een zacht, smeltend gevoel in je mond geven, zoals zalm, of een vastere structuur hebben zoals tonijn en zwaardvis. Bij vis met 'bite' passen stevigere wijnen. Door vis met een zachte structuur te roosteren, gepaneerd of in spek verpakt te bakken krijgen ze een krokante korst. Daarmee geef je het gerecht meer beet en kan de wijn dus steviger zijn.

Wat wordt erbij geserveerd?

Minstens zo bepalend als de bereiding is dat wat de vis begeleidt. Eet je een romige pasta bij knapperig geroosterde scholfilet, dan is het gerecht in zijn geheel eerder rond dan strak.

Als de wijn wat mondgevoel betreft meebeweegt met het gerecht, dan komt het met de combinatie vanzelf goed. Die mislukken namelijk zelden door verschil in smaak, wél door verschil in gewicht en structuur. Maar de ultieme match is die waarbij ook de aroma's elkaar op een of andere manier weten te vinden. Dat kan door te versmelten of juist door tegenwicht te bieden.

De beste combinaties

Wijn en vis zijn twee culinaire elementen die perfect samen kunnen gaan. Het is echter belangrijk om de juiste combinaties te vinden om de beste smaken naar boven te halen.

Bij lichte visgerechten, zoals kabeljauw of zeebaars, past een witte wijn goed. Kies bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Deze wijnen zijn fris en hebben een lichte zuurgraad, wat goed samengaat met de delicate smaak van de vis.

Vette vis, zoals zalm of tonijn, kan beter worden gecombineerd met een volle witte wijn of een lichte rode wijn. Een Chardonnay met een beetje houtlagering past hier goed bij, omdat het de smaak van de vis aanvult en niet overstemt. Ook een Pinot Noir kan goed samengaan met vette visgerechten.

Bij schaaldieren zoals kreeft of garnalen past een droge witte wijn, zoals een Muscat of een Pinot Grigio, goed. Deze wijnen zijn licht en hebben een hoge zuurgraad, waardoor ze de smaak van de schaaldieren niet overheersen.

Kortom, de juiste wijn- en viscombinaties kunnen een gerecht naar een hoger niveau tillen. Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek welke het beste bij jouw smaak past. Proost!

Je vind legio opties over wijn bij vis in onze webshop.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.