Lowlands en de distillery's

Gepubliceerd op 26 juli 2023 om 17:26

Lowlands in Schotland is een prachtige en historische regio van het land. Het gebied strekt zich uit over het zuiden en oosten van Schotland en omvat enkele van de meest adembenemende landschappen en historische bezienswaardigheden van het land.

Een van de hoogtepunten van de Lowlands is de stad Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Hier vindt u enkele van de meest indrukwekkende architectuur, waaronder het Edinburgh Castle, de Royal Mile en de prachtige kathedraal van St. Giles. Verder naar het zuiden vindt u de prachtige stad Glasgow, bekend om zijn bruisende cultuur en levendige muziekscene.

Maar de Lowlands bieden meer dan alleen steden. De regio is ook de thuisbasis van enkele van de meest spectaculaire landschappen van Schotland, waaronder de Trossachs, de Borders en de prachtige valleien van de Clyde en de Forth.

Als je een liefhebber bent van whisky, dan is de kans groot dat je al gehoord hebt van Lowland whisky. Deze whisky is afkomstig uit het zuidelijke deel van Schotland en staat bekend om zijn lichte en zachte smaak.

Lowland whisky wordt geproduceerd in een gebied dat zich uitstrekt van de buitenwijken van Glasgow tot aan de zuidelijke grenzen van Schotland. Dit gebied omvat enkele van de oudste distilleerderijen in Schotland, waaronder Auchentoshan, Bladnoch en Glenkinchie.

Wat deze whisky's zo bijzonder maakt, is hun lichte, bloemige aroma en hun zachte, zoete smaak. In tegenstelling tot veel andere Scotch whisky's, worden Lowland whisky's gedistilleerd met behulp van een triple-distillatieproces, wat resulteert in een lichtere, meer verfijnde smaak.

Een ander kenmerk van Lowland whisky is het gebruik van ongeturfde gerst in het moutproces. Dit geeft de whisky een subtiele, moutige smaak, in plaats van de rokerige smaak die je vaak vindt in whisky's uit andere delen van Schotland.

Hoewel Lowland whisky's dus wat lichter en zachter zijn dan veel andere Scotch whisky's, hebben ze nog steeds veel te bieden aan whisky-liefhebbers. Of je nu een beginner bent of al een doorgewinterde whisky-drinker, Lowland whisky is zeker een aanrader om eens te proberen.

Distillery's:

 1. Auchentoshan Distillery
 2. Glenkinchie Distillery
 3. Bladnoch Distillery
 4. Ailsa Bay Distillery
 5. Annandale Distillery
 6. Daftmill Distillery

Auchentoshan Distillery:

Auchentoshan Distillery is een Schotse distilleerderij gelegen nabij de stad Clydebank, ten noordwesten van Glasgow. Het is een van de weinige distilleerderijen in Schotland die nog steeds gebruik maakt van een triple distillatieproces, wat resulteert in een whisky die bekend staat om zijn zachtheid en subtiele smaken.

De geschiedenis van Auchentoshan gaat terug tot de late 18e eeuw, toen de distilleerderij werd opgericht op de oevers van de rivier de Clyde. Het merk heeft sindsdien vele eigenaren gehad, waaronder de beroemde whiskyproducent Morrison Bowmore, die het in 1984 kocht en het tot op de dag van vandaag nog steeds bezit.

Auchentoshan produceert momenteel een breed scala aan whisky's, waaronder de klassieke Auchentoshan Three Wood, een rijke en complexe whisky gerijpt in drie verschillende soorten vaten, en de Auchentoshan American Oak, een lichtere en fruitige whisky gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten. De distilleerderij biedt ook rondleidingen aan voor bezoekers, waarbij je de kans krijgt om de geschiedenis en het productieproces van deze unieke Schotse whisky te ontdekken.

Glenkinchie Distillery:

Glenkinchie Distillery is een Schotse distilleerderij die gelegen is in de regio East Lothian, ten oosten van Edinburgh. Het werd opgericht in 1825 en is daarmee een van de oudste distilleerderijen van Schotland. De distilleerderij staat bekend om zijn lichte, fruitige en bloemige whisky's, die een belangrijk onderdeel uitmaken van de Lowland Whisky-regio.

Glenkinchie ligt in een prachtige omgeving van groene heuvels en weelderige tuinen, en biedt bezoekers een unieke kans om de Schotse whiskyproductie uit de eerste hand te ervaren. Tijdens een rondleiding door de distilleerderij kun je de verschillende stadia van het productieproces zien, van het mouten van gerst tot het rijpen van whisky in eiken vaten.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Glenkinchie is de proeverij van verschillende whisky's. Het assortiment omvat de Glenkinchie 12 jaar, een zachte en elegante whisky met tonen van honing, vanille en fruit, en de Distiller's Edition, die gerijpt is in Amontillado sherryvaten voor extra diepte en complexiteit.

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.