Lindores Whisky

Gepubliceerd op 12 oktober 2023 om 14:23

 

Lindores Abbey is een historische abdij gelegen in de buurt van Newburgh in Fife in de Lowlands van Schotland. De abdij werd in 1191 gesticht door David, graaf van Huntingdon en broer van koning William I van Schotland. De abdij was oorspronkelijk een huis van de Tironensische orde, die was opgericht in Frankrijk in de 11e eeuw. De abdij groeide snel in de Middeleeuwen en werd een belangrijk religieus centrum in Schotland. Het was ook een belangrijk centrum voor de productie van bier en whisky.

Tijdens de Schotse Reformatie in de 16e eeuw werd de abdij geplunderd en verlaten. Sindsdien zijn de overblijfselen van de abdij een populaire toeristische attractie geworden. Vandaag de dag is de abdij een belangrijke historische site en een plaats van cultureel belang. Er zijn regelmatig evenementen en festivals die hier plaatsvinden, zoals het Lindores Abbey Whisky Festival.

Een van de meest opmerkelijke aspecten van de abdij is de Lindores Abbey Distillery, die werd opgericht in 2017. De distilleerderij is gelegen op het terrein van de abdij en produceert een premium single malt whisky die o.a. wordt gerijpt in sherryvaten. De distilleerderij is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de abdij en haar rol in de productie van whisky. Kortom, Lindores Abbey is een belangrijke historische site en een plaats van cultureel belang in Schotland.

Een van de meest opvallende kenmerken van Lindores Whisky is dan ook de geschiedenis die erachter schuilt. De distilleerderij is gevestigd op de plaats waar de eerste Schotse whisky gedistilleerd zou zijn, meer dan 500 jaar geleden. Deze rijke geschiedenis is terug te vinden in de distilleerderij zelf, waar bezoekers kunnen genieten van een rondleiding en whiskyproeverijen.

Een lange wasfermentatieperiode in combinatie met een ongebruikelijke zusterdistillatie produceert een malt met een opmerkelijk karakter voor zijn leeftijd. De Sister Spirit Stills versterken en verfijnen de smaken die tijdens de lange fermentatieperiode zijn vastgelegd, door extra kopercontact.

Van hun eerste release kun je bijvoorbeeld dit verwachten: De Single Malt MCDXCIV is gerijpt in een combinatie van ex-bourbon-, ex-sherry- en ex-bourgondische vaten die het STR-proces (Shaved, Toasted and Re-charred) hebben ondergaan. Hij wordt gebotteld op 46% zonder toegevoegde kleurstoffen of chill-filtratie. Geur: Echt fruitig. Sinaasappel. Perzik. Nectarines. Rijpe appels. Citroen. Er is ook een aangename moutige toon. Veel honing en een zacht vleugje gember. Indrukwekkend voor een drieënhalfjarige whisky. Smaak: Nog steeds fruitig. Sinaaappel vooral. Ook weer die perziknoot. De moutige toon is koekjesachtig geworden. Na een tijdje komen er wat sherrytonen naar voren. Vooral krenten en rozijnen. Een klein beetje peperig. Aangename vettigheid voor het mondgevoel.

Naast hun Aqua vite die al sinds 1494 wordt geproduceerd hebben ze inmiddels verschillende whisky's uitgebracht. Die zeker de moeite zijn om te proeven.


Je vind ze hier of bij ons in de winkel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.