Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle proeverijen en aanbiedingen!

Blog-Vlog

Wijn en vis

Heel grof gezegd heb je twee soorten vissen: de magere en de vette. Magere vissen als kabeljauw, schelvis, dorade en tong zijn licht en fris en daarbij passen lichte wijnen met frisse zuren. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé en een frisfruitige, soepele rode wijn kunnen ook. Vettere soorten als zalm, makreel en paling vragen om een rondere wijn met mildere zuren. Van een mager visje kun je met een romige saus of risotto een smeuïger gerecht maken, waardoor er een rondere wijn bij past.

Lees meer »

Islay en de distillery's

Islay is een klein eiland gelegen aan de westkust van Schotland. Het eiland staat voornamelijk bekend om zijn productie van Schotse whisky's, met maar liefst acht actieve distilleerderijen op het eiland.

Lees meer »

Gekoelde rode wijn?

Bij zomerse temperaturen vragen veel wijnliefhebbers zich af of je rode wijnen zomaar kunt koelen. Dat is zeker mogelijk maar je moet een paar zaken in de gaten houden.

Lees meer »

De Highlands en de Distillery's

De Highands regio in Schotland is een van de mooiste gebieden in het Verenigd Koninkrijk. Het is een gebied van ongerepte natuurlijke schoonheid, met een adembenemend uitzicht op de bergen, meren, bossen en oneindige uitgestrekte velden. Het is een ideaal gebied voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, vissen en vogels kijken. De lucht is schoon en fris, met een aangename geur van wilde kruiden en bloemen.

Lees meer »

Speyside en de Distillery's

De Speyside whisky-regio is een van de meest populaire whisky-regio’s in Schotland. Het strekt zich uit over ongeveer 8.000 vierkante kilometer van het oosten van de Hooglanden naar de kust van de Noordzee en omvat ongeveer 50 distilleerderijen. De regio heeft een rijke geschiedenis van whisky-distillatie die meer dan twee eeuwen teruggaat.

Lees meer »

Bourgogne wijngebied

De geschiedenis van Bourgogne begint bij het einde van de 5e eeuw, toen de Romeinen de streek verlieten. De streek was toen bekend als de Bourgogne (of Burgundia). Er ontstonden koninkrijken in de regio, waaronder het Koningrijk Bourgogne tussen 879 en 1032. Het gebied werd vervolgens verdeeld tussen de rijken van Oostenrijk en Frankrijk. In de 15e eeuw werd het gebied een onderdeel van Frankrijk, waarna de Bourgogne deel ging uitmaken van de Franse kroon.

Lees meer »

Schroefdop, kunststof of kurk?

De traditionele afsluiting van een wijnfles, de natuurkurk, heeft het afgelopen decennium flink concurrentie gekregen: schroefdoppen, kunststofmateriaal in kurkvorm en zelfs glazen stoppen. De beleving van de consument, zowel thuis als in een restaurant, speelt een belangrijke rol.

Lees meer »

Recioto, Amarone en Ripasso

Al in de klassieke Oudheid wordt melding gemaakt van de wijnen uit de streek van Valpolicella. Schrijvers als Vergilius, Suetonius en Martialis spreken over ‘retico’ als een zoete, alcoholische wijn die prima aansloot bij de Romeinse voorkeur voor zoete en dikke smaken. In een document van Cassiodorus (480-583 AD) komt bovendien de term ‘acinatico’ voor wat verwijst naar de ‘retico’ wijn van de Romeinen en de hedendaagse recioto.

Lees meer »