Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle proeverijen en aanbiedingen!

Blog-Vlog-Podcast

Nieuw Afrikaans wijnhuis in ons Assortiment

Aan de voet van het Langeberg gebergte ligt tussen de steden Robertson en Montagu het pittoreske dorpje Ashton. Ditschilderachtig dorpje middenin de Robertson wijn valley is thuishaven van Ashton Winery.Het unieke klimaat, de bodem en de druivenrassen geven een natuurlijke voordeel bij het produceren van de beste kwaliteit wijn uit de regio.

Lees meer »

Schroefdop, kunststof of kurk?

De traditionele afsluiting van een wijnfles, de natuurkurk, heeft het afgelopen decennium flink concurrentie gekregen: schroefdoppen, kunststofmateriaal in kurkvorm en zelfs glazen stoppen. De beleving van de consument, zowel thuis als in een restaurant, speelt een belangrijke rol.

Lees meer »

Recioto, Amarone en Ripasso

Al in de klassieke Oudheid wordt melding gemaakt van de wijnen uit de streek van Valpolicella. Schrijvers als Vergilius, Suetonius en Martialis spreken over ‘retico’ als een zoete, alcoholische wijn die prima aansloot bij de Romeinse voorkeur voor zoete en dikke smaken. In een document van Cassiodorus (480-583 AD) komt bovendien de term ‘acinatico’ voor wat verwijst naar de ‘retico’ wijn van de Romeinen en de hedendaagse recioto.

Lees meer »

What is de beste kernrelease whisky?

We hebben wel veel opties. Goede oude betrouwbare opties. De releases van het kernassortiment die er dag in dag uit zijn, de vertrouwde vrienden die we altijd kunnen vinden in onze favoriete trefpunten. Klinkt als de perfecte balans, niet? Het beperkte en zeldzame naast het altijd betrouwbare. Nou, er is misschien een klein probleem. In de roep om beperkte releases en steeds veranderende batches, lijkt de kunst om iets voor het kernassortiment te maken achtergebleven, en het zet je aan het denken. Wat was de laatste geweldige whisky met kernrelease?

Lees meer »

Bâtonnage

De meest exclusieve droge witte wijnen ter wereld komen uit de Bourgogne en worden op een bijzondere manier gevinifieerd. Het geperste witte druivensap gaat in een eikenhouten vat, waar de alcoholische gisting plaatsvindt. Bij dit proces wordt een grote hoeveelheid gistcellen geproduceerd die na gedane arbeid afsterven en naar de bodem van het vat zinken.

Lees meer »

Macération

Waarom is de ene rode wijn diep van kleur en de ander juist heel licht? En waarom smaakt de ene rode wijn stevig en zelfs een beetje drogend, terwijl een andere veel soepeler en zachter is? Dat heeft alles te maken met de macération, ofwel de tijdsduur dat schillen en pitten van blauwe druiven meegisten en inweken tijdens en na de alcoholische gisting.

Lees meer »

De historie van Old Perth blended whisky

De Schotse stad Perth was ooit de blending hoofdstad van de wereld. Toen whisky-bottelaars de afgelopen eeuw wegtrokken op zoek naar minder landelijke omgevingen, werd de stad Perth langzaamaan de vergeten whiskystad.

Lees meer »