Speyside en de Distillery's

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 16:34

De Speyside whisky-regio is een van de meest populaire whisky-regio’s in Schotland. Het strekt zich uit over ongeveer 8.000 vierkante kilometer van het oosten van de Hooglanden naar de kust van de Noordzee en omvat ongeveer 50 distilleerderijen. De regio heeft een rijke geschiedenis van whisky-distillatie die meer dan twee eeuwen teruggaat.

In de 19e eeuw werd whisky in de Speyside steeds populairder. Distilleerderijen als Glenfiddich, Glenlivet en Macallan werden opgericht en staan ​​vandaag nog steeds bekend om hun kwalitatief hoogwaardige Schotse whisky. De lokale whisky's worden gekenmerkt door een zachte, volle smaak, dankzij de koude, zachte klimaatcondities die de regio kenmerken.

In de 20e eeuw werd Speyside whisky een echte must-have in Schotland. Nieuwe distilleerderijen werden geopend, kleine boerderijen werden omgebouwd tot whisky-distilleerderijen, en de regio begon bekendheid te verwerven. Veel van deze nieuwe whisky's begonnen deel uit te maken van de wereldwijde whisky-markt, en de Speyside-regio begon bekendheid te verwerven als een van de grootste whisky-regio's ter wereld. Vandaag de dag is de Speyside whisky-regio een van de meest populaire in Schotland.

Hier vind je een lijst van de bekendere speyside distilleerderijen en er zijn er natuurlijk nog veel meer:

Glenfiddich, Balvenie, Glen Grant, Glenlivet, Benromach, Aberlour, Strathisla,  Cardhu, Craigellachie, Glen Moray, Knockando, Glenfarclas.

Een aantal lichten we uit.

Benromach

Benromach Distillery is gelegen in de stad Forres, in de Moray-regio van Schotland. Benromach werd in 1898 opgericht door Duncan McCallum en F.W. Brickman. De destilleerderij werd gebouwd in een traditioneel Schots stijl en werd gebouwd met behulp van lokale steen, hout en turf. De destilleerderij produceerde whisky tot 1983, toen ze werd gesloten. In 1993 kreeg Gordon en Macphail, een Schotse drankhandelaar, de licentie om de distilleerderij te herstarten. Sindsdien heeft Benromach een aantal uitstekende whisky's op de markt gebracht.

Glenfiddich

De Glenfiddich Distillery is een van de meest iconische whisky distilleerderijen in Schotland. Het bedrijf werd opgericht in 1887 door William Grant en zijn familie in de Schotse Highlands. Het is de oudste familie-eigendom whisky distilleerderij die nog steeds in bedrijf is. Het bedrijf is wereldberoemd om zijn unieke Single Malt whisky's, die een combinatie zijn van traditionele en moderne technieken die van generatie op generatie worden doorgegeven.

De Glenfiddich Distillery is ook een van de meest bekende whisky distilleerderijen in Schotland. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van het produceren van whisky's voor de wereldmarkt. Het bedrijf heeft een aantal bekroonde whisky's geproduceerd, waaronder zijn 12-jarige en 18-jarige whisky's. De Glenfiddich Distillery is ook de thuisbasis van het Glenfiddich Festival of Malt and Music, een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in de Schotse Highlands.

Craigellachie

Craigellachie Distillery is een Schotse whisky distilleerderij in het dorpje Craigellachie, in de Speyside regio van Schotland. De distilleerderij maakt deel uit van de whiskymerken van John Dewar & Sons Ltd, een onderdeel van Bacardi. Craigellachie is de thuisbasis van de bekende 'Craigellachie' whisky, die bekend staat om zijn zoetige, rijke smaak.

De Craigellachie Distillery werd opgericht in 1891 door John Dewar & Sons Ltd, die een eeuw lang een sleutelrol speelde bij de productie van whisky in Schotland. Oorspronkelijk werd de distilleerderij gebouwd met de bedoeling de smaak van de whisky te verbeteren, en sindsdien heeft de distilleerderij een reputatie opgebouwd als een uitstekende whiskyproducent.

Glen Moray

Glen Moray Distillery is een van de oudste distilleerderijen in Schotland. Het dateert uit 1897, toen een lokale brouwerij werd omgebouwd tot een whisky-stokerij. De distilleerderij is gesitueerd in de historische stad Elgin, met uitzicht op de prachtige rivier de Lossie.

In samenwerking met lokale bedrijven en organisaties, heeft de Glen Moray Distillery ook een reeks educatieve programma's ontwikkeld om meer bewustzijn te creëren over whisky en de distilleerderij. Deze programma's bieden een unieke kans om de Schotse whisky-traditie te leren kennen. Wij gaan in het najaar van 2023 weer een eigen vat laten bottelen en dat wordt een Glen Moray. Meer info volgt binnenkort. Wil je speyside whisky'sontdekken? Bezoek ons in de winkel of koop ze online.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.